Woonjacht

Het juiste zeilschip

Entree

Historie

Het juiste schip
- algemeen
- zeilschepen
- motorschepen
- stilliggende schepen

Contact

Wonen op een zeilschip is een veel fundamentelere keuze dan wonen op een motorschip. De mogelijkheden om bovendeks een prettige verblijfruimte te maken zijn beperkt. Wordt het een zeegaand schip, dan heb je ook te maken met een vaste inrichting. Dus dat betekent afscheid nemen van allerlei materie (meubelen, schilderijen, boeken), en dat is wel eens moeilijk.

Tjalken

Wie zijn huisraad een beetje wil sparen, kan een tjalk kiezen. Een goede zeiler, die met zijn volle kop en kont veel ruimte biedt. Een mooie aak of klipper kan natuurlijk ook. Hiernaast wordt een bijzonder fraai exemplaar afgebeeld, de dektjalk Bruinvisch uit Harlingen. Een echt geschikt casco is evenwel niet zomaar te vinden. Na ongeveer een eeuw is de oorspronkelijke plaatdikte naar dubieuze waarden gezakt, en ze zijn ook lang niet allemaal even sierlijk. Ook de holte, dat wil zeggen de hoogte binnen het schip, is soms onvoldoende om de opbouw voldoende laag te kunnen houden.

Over de grens

Ook in het buitenland zijn geschikte zeilschepen met een klassieke aanblik te vinden. Zo zijn er de Shpountz's, ontworpen door de vroeg overleden Fransman Daniel Bombigher. Belangrijk is het midzwaard, een onderdeel dat meer Franse ontwerpen siert. Immers, een diepstekende kiel geeft in een land met ondiep water zoals Nederland grote beperkingen. Hoe mooi is het niet om droog te vallen op het wad of aan de Bretonse kust? Een persoonlijke favoriet is de Feeling 416. Daar moet met twee mensen op te wonen zijn. Maar er zijn er meer. De midzwaardversies zijn veelal  te herkennen aan de toevoeging DI, voor dériveur intégral, oftewel pure midzwaardboot.